Здрава и обилна реколта при овощни насаждения

Опитните фермери знаят, че здравата реколта се постига с опазване на овошките още през зимният сезон. През последните години благодарение на допълнителното подпомагане от ДФ „Земеделие“ по схемата „Помощ за компенсиране разходите, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период” все повече земеделски стопани започват третиране на насажденията още през месец февруари.

Зимното пръскане е изключително важно за опазване на овошките от болести и неприятели. С него се унищожават всички зимни стадии на насекомите и акарите, които са се настанили по пъпките, клоните и стъблата. Овитекс от Белхим Кроп Протекшън България е контактен инсекто – акарицид на база минерално масло с емулгатор. Съдържа 817 г/л парафиново масло, което образува въздухонепроницаем филм върху третираните растения, като по този начин зимуващите форми на неприятелите умират от недостиг на кислород. Третиранията трябва да се извършат при температури над 50С. Това е първият от одобрените два препарата на Белхим по Националната програма за подпомагане.

Еъруан е фунгицид за контрол на струпясване и бактериални болести по овощните видове. Съдържа два вида мед – Меден хидроксид и меден оксихлорид под формата на суспензионен концентрат. Комбинацията от двете форми на медта, гарантират бърз ефект и дълго последействие, а благодарение на съвремената си формулация притежава по-добра покривност в сравнение с познатите прахообразни контактни фунгициди на база мед. Бактерицидното действие на Медта е в пряка зависимост от размера на частиците. Бактериите са с размер от 0,5-1 х 1,5-5µm, а частиците във формулацията на Еъруан са предимно с размер от 1,8µm, което гарантира висока защита срещу бактериалните болести. Последно, но не по важност преимущество на продукта предлаган от Белхим България е одобрението му за използване в биологичното производство.

След периода на покой при овощните видове започва активният растеж на пъпките и процесите за формиране на плододаване. Този период протича в няколко месеца и грижите за опазване на насажденията от болести и неприятели продължават с по-голяма интензивност. В последните години брашнестата мана се явява основен проблем за получаване на обилна и здрава реколта.

Козавет ДФ е фунгицид с контактно действие съдържащ 800 г/кг сяра. Притежава трансламинарно действие и влияе върху популацията на акарите като стопира тяхното размножаване. Козавет притежава защитна и изкореняваща функция спрямо патогена, стопира развитието на гъбният мицел. Не по-малко по значение е и действието на сярата като активатор на процесите свързани с нивото на хлорофила в растението и подобряване на процеса – фотосинтеза. При овощните видове се прилага до формирането на плодовете и при температурен диапазон от 15-250С.

В този активен период освен брашнеста мана, обикновено се явяват и предпоставки за развитието на струпясване при семкови или видовете ранно и късно кафяво гниене, сачмянка или бяла ръжда по костилковите овощни насаждения. Добър съюзник в борбата с тези болести е Дифкор 250 ЕК. Системен фунгицид със силно предпазно и лекуващо действие. Изключително устойчив на отмиване и с широк диапазон на смесимост с инсектициди. Основното преимущество на Дифкор е гъвкавото приложение при овощните от фаза зелен бутон до формиране на плодовете. Освен всичко това фунгицида увеличава добива и качеството на продукцията като предотвратява развитието на болести по време на съхранение.

След избора на продуктите от Белхим България в началото на зимният период до прибирането на реколтата в складовете, всеки земеделски стопанин си гарантира обилна и здрава реколта при ниска себестойност на използваните препарати за растителна защита.

Share this post